ORNİTORENK ZEHRİ- DİYABET ŞİFASI

Adeliaide Üniversitesi'nde Profesör Frank Grutzer ve Flinders Üniversitesi'nde Doçent Briony Forbes tarafından ornitorenk üzerinden yürütülen araştırmada diyabet hastalığının tedavisi için yeni bir yöntem bulundu.  Bu yeni yöntem tip 2 diyabet için yeni tedavilerin önünü açabilecek, insilün düzenlenmesinde evrimsel değişiklikler kaydedildi.
Glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) olarak bilinen hormon, hem insanların hem de hayvanların bağırsaklarında salgılanır ve kan şekerini düşürmek için insülin salınımını uyarır. Ancak GLP-1 hormonu sadece birkaç dakika boyunca etkisini gösterir. Bu da tip 2 diyabet için yeterli bir salınım değil. İnsanda dakikalar içinde etkisini gösterip daha sonra etkisini yitiren bu hormon ornitorenk de daha uzun süre direnç göstererek salınım sağlıyor. Sadece bağırsaklarda değil aynı zamanda arka ayağının üzerinde yer alan zehirde üretildiği ve korunduğu gözlemlendi.

Her ornitorenk arka ayağının üzerinde 1.5 santim uzunluğunda bir zehir enjektörü ile doğar. İlk yılın sonunda dişinin zehir pençesi düşer, erkeğinki ise çiftleşme döneminde zehirli hale gelir. Zehir, kalça üzerindeki bir bezden üretilir ve çok etkilidir.
Zehirde ki bu işlev monotremlerde stabil bir GLP-1 formunun gelişimini tetikliyor. Bu formun gelişimi uzun süreli GLP-1 hormonunu koruma işlevi görüyor.
Profesör Grutzner bulgular ile ilgili şunları söyledi;
" Bu bulgular en büyük sağlık sorunlarımızdan biri olan diyabet tedavisini bilgilendirme potansiyeline sahip olsa da , bu bulguyu tam olarak nasıl bir tedaviye dönüştürebileceğimiz gelecekteki tedaviler için bir adım olarak araştırılmaya değerdir."
Bu bilgiler sayesinde ilerleyen dönemlerde, insülin ilaç tedavisinde uzun süreli GLP-1 hormonu korumasını sağlayacak bir formül geliştirilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İMPARATOR PENGUEN KOLONİSİ YOK OLDU

KARANIN BÜYÜĞÜ HİPOPOTAM

YENİ KEŞFEDİLEN BEYAZ GÖZLER TÜRÜ