TRANSGENİK MAYMUNLAR- MCHP1 GENİ

Kunming Zooloji Enstitü genetik uzmanı Bing Su ve ekibinin yürüttüğü transgenik tür deneyleri ile evrimsel detayları tespit etmeyi hedefliyor.
Bu çalışmalarda Çinli bilim insanları makak maymunları üzerinde gen düzenleme tekniğini uyguluyor. İnsanlardan alınan mikrosefalin (MCHP1) geni 11 tane makak maymununa aktarıldı. Genin insan versiyonunu taşıyan virüsler, maymun embriyolarına enjekte edildi. Virüsler, maymun embriyolarında çoğaldıkça bu özel olarak seçilmiş genlerin embriyolara enjekte etme sürecine devam edildi. 

MCHP1

Mikrosefalin (MCHP1) geni insan beyninin gelişiminde, büyümesinde önemli bir rol oynar. Beyni etkileyen gelişimsel anormallikler, duraksamalar yine bu genin eksikliğinden kaynaklanır. Genin hasarlı olması sonucunda normalden daha küçük kafalı bebekler doğuyor. İnsanı evrimsel süreçte farklılaştıran genlerden biri olması araştırmaya zemin hazırlamıştır.
Primatlar ile %98 oranında benzer olan genlerimize rağmen, milyonlarca yıl önce insan; dik durarak, pullukları toplayarak, medeniyeti kurarak evrimleşme farkını ortaya koydu. Ancak primat kuzenlerimiz ağaçta kaldı.
Bing Su 2016 yılında Nature dergisine şunları söyledi
" Her ne kadar genomları bize yakın olsa da, aramızda on milyonlarca fark bulunuyor. Sadece birkaç insan geni eklendi diye bu hayvanların maymunluktan çıkıp insanlaşması imkansız."

YENİ TİP AKILLI MAYMUN

Araştırmanın bulgularına geri dönecek olursak 11 tane maymun üzerinde yapılan deneyde 6 tanesi yaşamını yitirirken 5 tanesi hayatta kalmayı başardı. Raporlara göre 5 transgenik maymunları MRI makinelerine koydular ve bilgisayar hafızalı testlere tabi tuttular. MRI sonuçlarında beyin üzerinde bir büyüme gözlemlenmedi. Ancak yapılan hafıza testlerine göre insan bebekleri ile aynı orana sahip bir sonuç ortaya çıktı. Kısa süreli hafıza sayesinde renkleri ve blok resimleri ayırt edebildiler.
Deney sonucunda gerçeklik algısı değişen maymunlar için, William ve Mary Koleji'nde antropolog Barbara King şunlar söyledi;
" Bu araştırma tam bir etik kabusudur. Her şeyden önce genetiği değiştirilmiş maymunlardan 6 tanesi hayatını kaybetmiş demek ki bu çalışma daha baştan ölümcül bir uygulamaya sahip. Geri kalan 5 tanesinin ileride ne tip hayatlar yaşayacağı, hayatlarının nasıl değişeceği, deney laboratuvarlarına hapsolmak zorunda kalıp kalmayacağı da sorulması gereken sorular. "

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İMPARATOR PENGUEN KOLONİSİ YOK OLDU

KARANIN BÜYÜĞÜ HİPOPOTAM

YENİ KEŞFEDİLEN BEYAZ GÖZLER TÜRÜ